12 augusti 2009

Bra att veta om husavdraget

Enligt Privata affärer är den nya formen av hus-avdraget (tidigare rot-avdraget) en succé. I juli månad hade till exempel 1 700 företagare i Västervik kommit in med begäran om att få pengar. Från första juli betalar köparen halva arbetskostnaden på faktura och företaget vänder sig till Skatteverket för att få ut andra halvan. Som köpare räknas bostadsrätts- och villaägaren men inte bostadsrättsföreningen.

Men rapporter finns där företag tagit ut ett alldeles för högt pris av köparen. Nu är det svårt att veta hur vanligt det är, men klart bedrövligt om företag lurar kunder, fast de flesta företag är trots allt seriösa. Aftonbladet har idag en artikel om vad en hantverkare bör kosta och de landar kring en summa på 400 kronor i timmen, det vill säga 200 kronor efter skattereduktionen. Självklart bör vi som köpare ta in flera offerter och sedan begära en specificerad faktura.

För att kunna utnyttja avdraget fullt ut krävs också en viss inkomst, det går alltså inte att få mer skattereduktion än vad du betalar i slutgiltig skatt. Den som överskrider sitt skatteavdrag blir återbetalningsskyldig. Mer om detta finns numera på Skatteverkets webb.
 
web traffic statistics