19 augusti 2009

Ägande av bostadsrätt är bra för samhället

Jag var på ett seminarium om hur viktigt ägandet är. Intressant. Det konstaterades att äganderätten har stor betydelse för samhällsutvecklingen. Ägandet stärker ekonomin, människor vårdar och utvecklar det man äger.

Ett klockrent exempel på detta är att låta hyresgäster ta över sina hus. Vad har ett kommunalt bolag för ägarintressen annat än politikers ambitioner att bestämma och tjänstemännens vaktande av sina jobb. Här är hyresgästers övertag av huset det absolut bästa sättet att förbättra underhållet och ekonomin. Detta verkar ingen förstå utan all debatt utgår ifrån möjliga vinster på lägenhetförsäljning som enda intresset. Det handlar om så mycket mer nämligen att få kontroll över och stärka inflytandet i sitt liv, ökad rörlighet och egen förvaltning av min egendom. Givetvis finns det ett penninginslag men framför allt som en möjlighet att skapa en boendekarriär utan byteshandel.

Tänk om våra politiker kunde förstå betydelsen av ägande. Då skulle man underlätta för hyresgäster som vill ta över sina hus istället för att som nu sätta upp spärrar som försvårar. Då skulle man tala väl om ombildningar och deras betydelse för samhället. Då skulle man hjälpa till att försvara ombildningarna i stället för att ducka i debatten.
 
web traffic statistics