18 augusti 2009

Köpa bostadsrätt

En vän till mig funderar på att sälja sin nuvarande bostadsrätt och flytta till en annan som ligger närmare jobbet och är omgiven av fler restauranger. Givetvis började jag tjata på henne om olika saker att tänka på i samband med köpet, att inte bara gå på känslan för lägenheten och titta på månadsavgiftens storlek. Känslan är självklart viktig, tycker jag, och nog kan det upplevas som tjatigt att prata om andra saker. Men att köpa bostad är ofta det största köpet vi gör i livet.

Samtidigt läser jag en uppsats i företagsekonomi som handlar om förstagångsköparnas tillvägagångssätt. Ett antal personer intervjuas om vad de tänkte när de köpte bostaden. Många av köparna sade sig vara välinformerade men i praktiken visar det sig vara lite sämre med det, precis som vi på SBC brukar misstänka. Få köpare tittar i föreningens stadgar (vems är ansvaret när något pajar), minoriteten vet vad nyttjanderätt betyder, många ansåg att mäklarna gav all nödvändig information och väldigt få jämförde ekonomin med andra föreningar.

Att köpa bostadsrätt är inte svårt men vi uppmuntrar alltid köpare att låta det ta tid, kolla på fler lägenheter, ta reda på varför föreningens månadsavgift är hög eller låg, se om det finns en underhållsplan, ta reda på eventuella panter och så vidare. Det finns en hel del litteratur i ämnet och vi har även information samt checklista på vår webb.

Boström & Engström. Att köpa bostadsrätt. Förstagångsköparnas tillvägagångssätt. Karlstad universitet, 2009.
 
web traffic statistics