23 juli 2009

Tvärstopp för bostadsrättsföreningar?

Det är sommartorka, också på tidningsredaktionerna. Därför försöker man göra nyheter av allt. Senast var det en journalist på Sydsvenskan som fick syn på statistik om att antalet nyregistrerade bostadsrättsföreningar minskat under år 2009. Från en normalnivå på 150 nya föreningar per månad minska antalet till 50 nya föreningar.

Betyder detta också att intresset för bostadsrätt har minskat med två tredjedelar, var journalistens fråga?
- Nej troligtvis inte, är vårt svar. I själva verket säger minskningen ingenting om verkligheten. Intresset kan ha ökat eller minskat - men det säger inte de här siffrorna något om.
Att bilda en bostadsrättsförening är en administrativ hantering hos Bolagsverket som tar tid. Därför bildar både enskilda personer, byggföretag och professionella konsulter som sysslar med bostadsrättsombildning bostadsrättsföreningar långt i förväg i förhoppning om att någon gång i framtiden få användning av den nybildade juridiska personen bostadsrättsförening. Det finns företag som skapar vilande aktiebolag på samma sätt, de kallas för "lagerbolag". På samma sätt finns det vilande "lagerföreningar".

Av Sveriges cirka 26.000 bostadsrättsföreningar är det blott 20.000 som är aktiva genom att t ex äga sitt eget hus. Resten, cirka 6.000 är vilande föreningar.
När man bygger ett nytt bostadsrättshus eller ombildar sitt hyreshus, kanske efter år av förhoppningar, förberedelser och förhandlingar så är det "vilande" föreningar som aktiveras.

Så därför säger tyvärr inte siffran "nyregistrerade" föreningar hos Bolagsverket inte särskilt mycket mer än något om arbetsbelastningen på registreringsenheten på Bolagsverket.

Visst vore det intressant med vettig statistik som verkligen säger något om hur många aktiva föreningar som tillkommer - men någon sådan statistik finns inte. Och för att den skulle uppmärksammas av några andra än oss så krävs det nog att den också publiceras mitt i sommaren.
 
web traffic statistics