21 augusti 2009

Demokratin i bostadsrätt fungerar

Igår kväll satt jag ordförande på föreningsstämman i en stor och i media uppmärksammad förening på Södermalm i Stockholm. Det var den andra stämman i den föreningen för min del. Föreningen har varit en följetong i media. Det är en stor och komplicerat uppbyggd förening som ligger ovanpå ett köpcentrum. Anledningen till uppmärksamheten är att föreningen redan från börjat hamnat i klorna på en riskkapitalist som såg föreningens tillgångar som en utmärkt källa.

Normalt sett så förvaltas en förening avsett storlek direkt av föreningens styrelse. Kvarvarande hyreslägenheter förvaltas också av föreningen. I detta fall har man haft ett komplicerat upplägg med olika bolag som skött olika delar av förvaltningen. Det är svårt att följa och det finns stora möjligheter att undanhålla medlemmarna insyn. Varför man gjort det i denna förening kan man bara spekulera om men det har orsakat mycket diskussioner, utbytta styrelser och synpunkter på arvoden som utbetalts. Exemplet har givetvis använts av ombildningsmotståndare i allmänhet för att visa på hur dåligt det är med ombildningar och att människor skall ges möjlighet att äga sin bostad och ta ansvar för sitt liv.

Jag tycker exemplet visar på det motsatta. Den färdriktning man nu är inne på visar styrkan med bostadsrätt och eget boende. Stämman förflöt i god ordning. Alla uppträdde civiliserat. Föreningens medlemmar har på ett kraftfullt sätt använt de möjligheter som bostadsrätten ger att få kontroll och få en ändring till stånd. Givetvis är priset att styrelsen får lägga ner extremt mycket arbete och mycket oro bland medlemmarna. Jag är imponerad av den klokhet som finns hos människor när det gäller. Man når en viss gräns för att därefter säga ifrån och fatta de beslut som krävs för att få ordning. Jag är övertygad om att när allting landar så kommer man att ha en bra och väl fungerande förening.
 
web traffic statistics