01 mars 2010

Fiasko för förvärvsgarantin

Årets andra nummer av SBC Direkt är här och innehåller bland annat detta:

Fiasko för förvärvsgarantin
För att underlätta för förstagångsköpare av bostad att få lån i bankerna införde regeringen 1 mars 2008 en förvärvsgaranti. Intresset för garantin har varit obefintligt och endast en enda låntagare har fått hjälp. Förvärvsgarantin var tänkt att underlätta för dessa ”osäkra” personer att få lån genom att staten går i borgen för räntebetalningarna till banken. Statens bostadskreditsnämnd (BKN) tror att finanskrisen är en av förklaringarna.

Rödgrönt förslag missgynnar bostadsrätten
Regler som i praktiken gör det mycket svårt att ombilda hyresrätt till bostadsrätt och sänkt skatt för bostadsrätter är några av förslagen som de rödgröna partierna presenterade i början av februari. Förslaget presenterades som den gemensamma grunden för en kommande rödgrön regeringspolitik. Ur bostadsrättsföreningarnas perspektiv framstår förslagen som en uppseendeväckande negativ kantring.

Reformerad hyressättning för bostäder
De allmännyttiga bostadsbolagens hyresnormerande roll avskaffas, och verksamheten ska drivas efter affärsmässiga grunder. Det är två av förslagen i en departementspromemoria som bygger på en överenskommelse med parterna (pdf) på hyresmarknaden. Men vad det betyder i praktiken är oklart.

Svårt att förklara tvångsförsäljningar
Rubrikerna i medierna har varit stora om att tvångsförsäljningar av fastigheter och bostadsrätter ökar. Någon enkel förklaring till de högre siffrorna finns inte. Men fortfarande är det betydligt vanligare att hyresgäster vräks än att bostadsrättshavare råkar ut för en tvångsförsäljning.

Hovrätten låter förnuftet segra om insatshöjning
Hur ska man finansiera och hantera bygget av nya hissar i vissa av föreningens trapphus? Bostadsrättsföreningen består av ett höghus och ett trevåningshus. I höghuset finns redan en hiss, men nu vill man också bygga hiss i det lägre huset. Men hur ska detta betalas? Föreningsstämman beslöt att höja insatserna för de boende i låghuset, men flera boende överklagade beslutet ända upp till Hovrätten.
 
web traffic statistics