03 mars 2010

Omöjligt att jämföra boendeskatter

Fastighetsägarna och SABO och hyresgästföreningen har i dag i någon slags allians begärt ändringar av skattesystemet. De hävdar att hyresrätten är missgynnad i förhållande till ägd bostad. Jag tycker att jämförelsen mellan ägda bostäder och hyresrätter alltid haltar. Det pratas om neutralitet, ett uttryck som tolkas olika beroende på vilka intressen man företräder. Största felet med att göra en direkt jämförelse mellan ägd och hyrd bostad är att man jämför en starkt prisreglerad och mer eller mindre inlåst marknad med en helt öppen och fri marknad.

Jag tycker också minnet är kort. Den skattereform som senast genomfördes har betalats helt och hållet av bostadsrättshavare och villaägare. Alla fick ändrade skatter men det skedde till priset av skärpt kapitalvinstbeskattning och ändrade uppskovsregler och ränta på uppskov. Hyreshusägarna och hyresgästerna kom i själva verket ut ur reformen som verkliga freeriders.

Vi får inte heller glömma bort att hyreshusägaren drar av sina räntekostnader.

De drar också av den kommunala fastighetsavgiften.

De har skattemässiga fördelar av avskrivningar.

Bostadsrättsföreningar och deras medlemmar kan inte göra någonting av detta utan tvingas betala in skatten rakt av. Dessutom betalar man skatt på kapitalinkomster utan någon enda möjlighet att kvitta dessa mot kapitalkostnader.

De säger att bostadsrätterna är gynnade för att de får dra av räntor. Det är närmast självklart att en hyresgäst inte får dra av räntekostnader som någon annan har. Hyresgästen betalar ingen ränta. Man vet inte ens vad som är räntan av det som hyresgästen betalar. Man betalar ett pris för hyresrätten utan specifikation av vad den innehåller precis som man betalar för andra tjänster.
 
web traffic statistics