15 februari 2010

De rödgröna prioriterar hyresrätter men folket vill äga sin bostad

Åter igen har en gammal sanning bekräftats. Den här gången är det SEB som låtit Demoskop göra en undersökning om hur folk helst vill bo. Resultatet är inte på något sätt förvånande. Endast 15 % av de tillfrågade vill bo i hyresrätt.

När man läser oppositionens nyligen offentliggjorda bostadspolitiska program kan man snabbt konstatera att den består av ett hopkok av kompromisser. Målet verkar bestå av en ambition att tillmötesgå de tre partier som gör anspråk på regeringsmakten.

Förutom att programmet består en mängd bitar av olika karaktär innehållet det knappt något nytänkande. Istället känner man igen det mesta. Allt verkar vara av den karaktär som genom åren har lett till den osunda bostadsmarknad som vi nu lever med. Mer regleringar och mer hyresrätter är receptet menar man. I det ena andetaget säger man sig vilja förorda mångfald och i det andra vill man helst bara se hyresrätter. Inkonsekvent och föga genomtänkt. Bevisligen är hyresrätten en upplåtelseform som få vill ha men kanske tvingats till i brist på annat.

Socialdemokraterna har alltid verkat för att koncentrera ägandet i form av hyresfastigheter till stora fastighetsbolag. Varför inte se till att öka inflytandet istället? Det absolut bästa sättet är att verka för egna ägda bostäder. Det borde ligga i både socialdemokraternas och miljöpartiets själ att sprida ägandet för att man ska få mer att säga till om. I alla andra sammanhang så vill man ju att den lilla människan skall ha större inflytande. Varför inte inom boendet?

Att äga sin bostad är enligt mig självklart. Bostaden utgör vårt tredje skinn vid sidan av huden och de kläder man går omkring. Låt oss dessutom inte glömma bort att nyproducerade hyresrätter är den absolut dyraste boendeformen.

Lyssna på folkviljan! Bygg fler villor och bostadsrätter och färre hyresrätter.
 
web traffic statistics