02 mars 2010

Hyresgästföreningen saboterar ombildningar

Tänk att vi hade rätt!

Hyresgästföreningen ägnar sig just nu åt gammal hederlig härskarteknik, precis som de kapitalistiska fastighetsägare man säger sig slåss emot. De utnyttjar sitt övertag till att processa mot en liten bostadsrättsförening helt utan ekonomiska muskler. Man söker på olika sätt, tvärtemot en majoritets vilja, att stoppa ombildningar därför att man genuint ogillar dessa och vägrar att respektera demokratiskt fattade beslut. Hyresgästföreningen vet att den svagare parten – bostadsrättsföreningen - aldrig ekonomiskt kan slåss mot denna jätte som visar alla muskler mot bostadsrättsföreningen.

Vad är det man gör? Jo man stämmer med hjälp av några boende i en fastighet helt enkelt bostadsrättsföreningen under påstående att det beslut man fattat om köp av huset är olagligt eller felaktigt gjort. Om man har rätt eller fel bekymrar inte utan det som är det viktigaste är att skrämma livet ur föreningen som normalt saknar pengar och kraft att sätta upp mot en organisation som slåss för sina egna särintressen.

Genom att lämna in en stämningsansökan blockeras hela ombildningen effektivt under minst ett halvt år eller mer sannolikt ett år. Under tiden tröttnar medlemmarna och hoppar av. De blir oroliga för detta med processer och domstolar vilket kan skrämma vem som helst. För Hyresgästföreningen spelar det ingen roll om man har rätt eller fel bara man stoppar ombildningen. Detta är en gammal väl beprövad teknik som tillämpas när en jätte ska trampa ner en mindre. Fastighetsägare har gjort det tidigare. Stora bolag har gjort det tidigare men att en intresseorganisation skulle gå så långt trodde jag inte.

För några månader sedan föreslog vi att man skulle sänka majoritetskravet vid ombildningar till normal vanlig enkel majoritet. Det var svårt att förklara varför men här ser vi ett bra exempel på varför. Hade inte gränsen funnits hade detta aldrig kunnat ske. Självklart hade föreningen inte kunnat köpa sitt hus med mindre än en mycket kraftfull majoritet gått med för det hade de inte haft råd med men de hade sluppit att ägna sig åt att slåss och i stället kunnat fokusera på att göra en bra förening. Tänkt att vi hade så rätt. Tack Hyresgästföreningen för detta tydliga exempel.
 
web traffic statistics