25 september 2009

Dags för brev om ombildning

Idag har vi skickat brev till Mats Odell. Här är pressmeddelandet, som även finns på Newsdesk:

Gör det lättare att ombilda till bostadsrätt

SBC uppmanar regeringen att avskaffa ”kvalificerad majoritet” för bostadsköp.


För att en bostadsrättsförening ska kunna ombilda en hyresfastighet krävs att 67 procent av de boende röstar för förslaget. Regeln är mycket udda om man jämför med normala demokratiska majoritetsbestämmelser. Konsekvensen är att det skapas onödiga konflikter mellan grannar. Och ombildningsmotståndarna gör allt för att skrämma hyresgästerna från ombildning. Lösningen är enkel; återinför reglerna som gällde till 1999, krav på enkel majoritet.

Bostadsrättsorganisationen SBC skriver därför brev till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och uppmanar att ändra till normal majoritet, det vill säga minst 50 procent ska vara för förslaget.

”Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus. I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen utnyttjas av de som är emot ombildningar som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd och försöka förhindra ombildningen”, skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson i sitt brev.

Läs bostadsrättsorganisationen SBCs brev här:
http://www.sbc.se/Brev-till-Odell
 
web traffic statistics