03 september 2009

Byggsubventioner ger inte billigare bostäder

Rop på subventioner i samband med bostadsbyggande hörs ständigt. Hyresrätter ska subventioneras, diverse installationer ska subventioneras och nu senast ska studentbostäder subventioneras genom sänkt byggmoms. Och visst låter det visionärt att vilja skapa bostäder på det sättet. De som är emot får ofta höra att det är av ideologiska skäl.

Studentorganisationerna förslag, vilka kom efter de årliga skriverierna om brist på studentbostäder, menar just att det är av ideologiska skäl som subventionerna är avskaffade.

Problemet är bara att subvention inte alls ger fler bostäder till lägre kostnader. Det vet vi av erfarenhet och pengarna kommer inte till sin rätt, utan hamnar i en helt annan ficka än den tänkta.

Vi på SBC har flera förslag som vi menar är bättre att satsa på. Ett av dessa är att en person ska kunna spara skattefritt för bostadsändamål, upp till ett basbelopp årligen. Ett sätt är att inrätta personliga investeringsfonder som var och en kan placera fritt i. Sedan kan uttaget göras skattefritt när det är dags att köpa bostad, i annat fall beskattas uttaget.

Ett annat sätt är en förbättring av den statliga kreditgarantin för förstagångsköpare.

Ett ytterligare sätt är det som jag bloggade häromdagen, nämligen ett borttagande av skatten vid uthyrning i andra hand.

Alltså ett antal förslag som gör mycket mer nytta än byggsubventioner.
 
web traffic statistics