24 september 2009

Varför inte återgå till hyresrätt?

Jag har viss förståelse för varför hyresrättsförespråkarna alltid diskuterar formfrågor kring bostadsrättsombildning och inte tar upp hur det faktiskt är att bo i bostadsrätt.

Alla undersökningar som försöker utröna hur vi faktiskt vill bo ger entydiga resultat; Hyresgäster vill flytta till bostadsrätt eller villa. Bostadsrättshavare trivs som de bor alternativt flytta till ett eget ägt småhus - aldrig flytta till hyreshus. Och villaägare vill bo som de gör om de har småbarn, när dessa är utflugna vill man flytta till bostadsrätt. Hyresrätten kommer sist på önskelistan över boendeformer, oavsett hur man bor.

Det här är hyresgästföreningens reella problem, och i synnerhet deras företrädares; - det kan inte vara lätt att företräda och tala för den boendeform som de flesta vill slippa bo i - det vill säga hyresrätt.

Om "motståndsrörelsen" verkligen trodde på sitt budskap om hur hemskt det är att bo i bostadsrätt och det moraliska överlägsna i hyresrätten som boendeform så skulle de naturligtvis också jobba för att bostadsrättsföreningar säljer sina hus för att övergå till hyresrätt. Kanske skulle de inte ens behöva jobba för saken - vore bostadsrätt så fel som de hävdar skulle väl bostadsrättsföreningar annonsera efter köpare till sina hus.


Det är nämligen enklare och det ställs i alla fall väsentligt lägre formkrav på ombildningen från bostadsrätt till hyresrätt än vice versa.
Hittills är det dock ingen bostadsrättsförening som, trots eller tack vare sina erfarenheter av hyresrätt som frivilligt har återgått till livet som hyresgäster. Tvärs om brukar det upplevas som det främsta hotet av alla; - går allt i föreningen åt fanders, ja då återstår inget annat än att bli hyresgäster.
Men trots att hyresgästförespråkarna säkert ärligen tror på sitt budskap hör man aldrig någon söka övertyga bostadsrättshavare om fördelen med att deras hus skulle bli hyreshus. Ett visst drag av självbevarelsedrift är det nog det som gör att propagandan aldrig riktas mot oss som redan har ombildat. Har man erfarenhet av båda boendeformerna är valet enkelt.

Det är dock trist att hyresrättsförespråkarna alltid dyker upp i ombildningssammanhang och förklarar "vi har i och för sig inget emot att folk äger sitt boende, men just i det här huset vore det fel att ombilda till bostadsrätt". Är det sånt som kallas dubbla budskap?
 
web traffic statistics