17 juli 2009

Jubileum i bostadsförening

Bostadsrättslagen kom 1930 men dessförinnan fanns en annan form med så kallade bostadsföreningar. En av dessa föreningar fyllde 100 förra året och heter Bf Syrenen och ligger på Södermalm i Stockholm. Med anledning av jubiléet har föreningen tagit fram en bok om husets historia som bland annat är tänkt att delas ut till inflyttande medlemmar.

När huset byggdes var det en annan tid i Sverige och i de små ettorna kunde det bo familjer med upp till nio barn. Det fanns 57 lägenheter och i dessa bodde nästan 140 vuxna och 150 barn! I huset fanns också en bespisning för för obemedlade och undernärda barn. Södermalm var då en stadsdel där många arbetare bodde och det var allmänt fattigt och eländigt. Idag är Södermalm en populär stadsdel i Stockholms innerstad men är fortfarande en aning "bohemisk", men i mer positiv bemärkelse.

En av medlemmarna har vid det här laget faktiskt bott i huset i 100 år vilket torde vara unikt i Sverige. Signe berättar att medlemmarna fick kämpa hårt i källaren med att såga och hugga ved till husets uppvärmning. Och hon trivs fortfarande med både grannar och stämning i huset.

Det har rivits mycket i Stockholm under tiden som BF Syrenen. Men en sak har inte förändrats under de dryga 100 åren. Precis då som nu är syftet att verka för medlemmarnas bästa.

Haage, Johan. Bostadsföreningen Syrenen u p a. Gotlandsgatan 78. Katarina Bangata 43-45.
 
web traffic statistics