10 juli 2009

ROT-avdrag på faktura

Sedan 1 juli kan bostadsrättshavare köpa rot- och hushållsnära tjänster på faktura. Totalt kan vardera bostadsrättshavare köpa tjänster för upp till 100 000 kronor per år och behöver bara betala hälften av arbetskostnaden, det vill säga 50 000 kronor. Är det två ägare i bostaden får varje ägare alltså utnyttja avdraget, det vill säga köpa tjänster för 2 x 100 000 kronor.

Köparen blir bara fakturerad halva arbetskostnaden av hantverkaren, som sedan i sin tur begär ersättning från Skatteverket. Det köparen behöver bry sig om är att det står på fakturan att hantverkaren har F-skattsedel. Villaägare får ROT -avdrag oavsett var i huset arbetet sker, förutsatt att villan är äldre än fem år.

Det är viktigt att ha koll på beloppsgränsen. Om den överskrids kräver Skatteverket tillbaka den för höga skattereduktionerna av bostadsrättshavaren.

Och för att få nyttja skattereduktionen fullt ut krävs att man betalar tillräckligt hög skatt! Det medför att vi behöver betala mer än 50 000 kronor i slutlig skatt under året, vilket normalt betyder en inkomst på 24 000 kronor eller mer.

I bostadsrätt gäller avdraget endast bostadsrättshavaren och det inre underhållet som finns beskrivet i bostadsrättslagen. Den något märkliga konsekvensen är att villaägare får dra av för balkongbygge, men i bostadsrätt är det inte tillåtet eftersom balkongbygge faller på föreningen och inte är en del av det inre underhållet.
 
web traffic statistics