12 juni 2009

Stämmosäsongen i bostadsrättsföreningarna är över

Återigen har jag lämnat en intensiv stämmosäsong bakom mig. Brukar som SBC-anställd sitta ordförande vid en hel del årsstämmor varje år. Och fler verkar det bli. Allt fler föreningar väljer att anlita en extern ordförande.

Anledningen till detta är att stämmorna över åren blivit betydligt stökigare tillställningar än för några år sedan och då behöver man någon som kan skapa lite ordning och reda under själva mötet.

Varför har mötena blivit stökigare? Förmodligen beror det på att vi i detta land tagit intryck från andra länder och blivit mer stridbara. Men det beror nog mest på att det numera handlar om så stora pengar. Man har naturligtvis synpunkter på något som kan påverka den miljoninvestering i bostaden man gjort. Båda skälen är fullt acceptabla.

Dessvärre tar sig engagemanget underliga uttryck. Det är väl helt ok om frågor och synpunkter framförs kring väsentliga delar på ett trevligt och sakligt sätt. Dessvärre finns för lite av den varan.

Istället grillar man allt oftare den stackars styrelsen på ett utstuderat sätt. Styrelsen verkar vara en motpart som man kan behandla hur som helst. Man ifrågasätter och underkänner på längden och bredden och tycker dessutom att styrelsen knappt ska ha någon ersättning alls för det arbete man utför.

I de allra flesta föreningar är inte detta något problem. Stämmorna är angenäma tillställningar där man tar kloka beslut och samtidigt ger styrelsen ny energi att arbeta vidare. Men hos en del är det kanske dags för lite eftertanke. Det duger inte att gång efter annan, år efter år, ständigt ha synpunkter på styrelsen och samtidigt aldrig själv ställa upp och sitta i den. Det verkar som många glömt att bostadsrätten är en boendeform som bygger på samarbete och en kooperativ idé där man i största möjliga mån skall dela på bördorna. Dessutom verkar det som om många har glömt att vi i detta land är kända för vår ödmjukhet. En saklig och ordnad debatt är bra. Men personliga påhopp och en ohyfsad ton hör inte hemma på stämmor. Stöd era styrelser eller byt ut dem! Att bara gnälla utan att själv vilja ta ansvar är ingen bra metod för att ingjuta arbetsvilja hos alla frivilliga.

 
web traffic statistics