01 december 2010

Kriget mot ombildningar fortsätter

Det står att läsa i Hem & Hyra att Hyresgästföreningen nu ska sluta dra ombildade bostadsrättsföreningar till tingsrätten. Bakgrunden är att bostadsrättsföreningar blivit stämda av Hyresgästföreningen, där syftet har varit att ogiltigförklara köpstämmorna. Hyresgästföreningens argument till stämningarna har varit att de ansett och tyckt att det begåtts olagligheter. Dock tillbakavisade tingsrätten dessa påståenden, men tillvägagångssättet gjorde att de som ville köpa blev misstänkliggjorda, anklagades för fusk, köpen försenades och grannsämjan blev knappast bättre.

Nu har Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutat att inte stödja fler stämningar, även om deras styrelse inte var enig. Egon Frid, före detta riksdagsledamot för Vänsterpartiet säger att ”många ombildningar sker på ett odemokratiskt sätt”. Detta säger han trots att ombildningarna enligt tingsrätterna genomförs enligt gällande svensk lag!

Men alla är inte nöjda med beslutet och tyckte tydligen det var värt att gå ut med ett pressmeddelande om hur de ser på saken. Hyresgästföreningen i Stockholm säger att de ska absolut inte ger upp utan ska nu ”öka stödet för hyresgäster vid ombildningar”. Deras regionordförande Terje Gunnarsson säger:
- Det är innan köpestämmorna som hyresgästerna kan bli framgångsrika i det lokala arbetet mot ombildning. Därför kommer vi att intensifiera vårt opinionsarbete.

Vad detta ”opinionsarbete” många gånger tidigare handlat om har varit att svartmåla de som vill äga sitt boende med argument som jag tidigare beskrivit:
Ombildningsivrarna/fundamentalisterna/talibanerna bedriver häxjakt
En bostadsrättsförening består av amatörer som inte kan förvalta ett hus
Röstningssiffrorna i samband med köpstämman friseras
Ombildningar är mygel
Den ekonomiska planen är en bluff
Man fuskar med folkbokföringen
Ombildningar är korruption
Mobbing är vardagsmat
Ett skämt till styrelse
Ombildning är korruption sanktionerad från högsta politiska och finansiella ort
Mutor och mygel satt i system

Det är ”upplysningar” och ”opinionsbildning” som många kommer att betacka sig för. Jag hoppas att Hyresgästföreningen i istället verkar för att ha en bra och saklig dialog i praktiken, inte bara i ord.
 
web traffic statistics