29 december 2010

Ingen kris för bostadsrätten

I årets sista nummer av styrelsetidningen SBC Direkt (pdf) skrev vår vd Göran Olsson en summering av 2010. Jag tycker den är väl värd att återge här:

Bostadsrättsåret 2010 går mot sitt slut och jag vill här göra en återblick om hur det sett ut. Men först vill jag tacka alla föreningar som väljer att vara medlemmar hos oss – medlemsantalet är nu är uppe i över 6 000. Det innebär att nästan var tredje aktiv Bostadsrättsförening i Sverige har gjort ett val och gått med i bostadsrättsorganisationen SBC. Vi vet också att de allra flesta föreningar väljer att förnya sitt medlemskap hos oss varje år och det ser vi som ett gott betyg.

År 2010 ska ses mot bakgrund av krisåren som vi har upplevt, och bostadsrättsföreningarna tycks ha klarat sig bra. Under den förra stora ekonomiska krisen i början av 1990-talet var det mer dystert. Många föreningar fick svåra ekonomiska problem, bland annat på grund av ändrade förutsättningar i räntebidrag och skatter. Det visar att det är viktigt med stabila system där bostadsägarna kan lita på systemens hållbarhet. Den kris vi nu har upplevt var knappast en kris för bostadsrättsföreningarna.

Räntorna har varit låga och i de flesta nya föreningar är medlemmarnas insatser mycket högre än föreningens lån, vilket skapar starka föreningar. Sverige är ett avlångt land och förutsättningarna varierar. Inte minst varierar de priser man får för bostadsrätter i olika delar av landet. Det kan man inte tro när man ser den bostadspolitiska debatten som verkar utgå från någon kvadratkilometer i våra större städers centrala lägen. Men bilderna av välmående bostadsrätter kommer från hela landet. Vi får nu hoppas att det fortsätter på detta sätt.

Lite oroande kan det kännas att de olika företrädarna för hyresrättssidan försöker påstå att de blev missgynnade i skattereformen som ersatte fastighetsskatten med den kommunala fastighetsavgiften. Det är en förvånande argumentering med tanke på att de helt slapp att betala reformen. I verkligheten var det bostadsägarna som fick stå för notan även för hyresfastigheternas skattesänkning genom höjd reavinstskatt och ändrade uppskovsregler med ränta. Nu får det inte bli så att bostadsrätterna får stå för notan en gång till.
 
web traffic statistics