02 februari 2010

Rödgröna vill stoppa ombildningar

En snabbkommentar: den rödgröna oppositionen har idag presenterat sin bostadspolitik som de vill genomföra om de vinner valet. Man har fokus på hyresrätter vilket tydligen är rätt ideologiskt sett. Jag ägnar mig att leta efter vad man säger om bostadsrätt och finner att man ogillar ombildningar som skett under senare år och som påstås ha minskat mångfalden i boendet, trots att hyresrätten fortfarande är den dominerande boendeformen i flerfamiljshus.

Sen kommer det riktigt intressanta. De tycker så illa om ombildningar att man vill stoppa de många av dessa. Men inte genom en stopplag som fanns under förra mandatperioden där allmännyttan förbjöds att bli bostadsrätter. Nu ska det istället krävas en 3/4-majoritet av de boende för att få genomföra ombildningen. Idag behövs det 2/3-majoritet för att ombilda, även den en produkt av förra regeringen för att stoppa de boende från att välja hur de vill bo. Betänk också att detta gäller privatägda fastighetsägare, så den fastighetsägare som verkligen vill sälja till de boende kommer att få problem. Dessutom ska antalet omröstningar begränsas och det är en ren begränsning i föreningsfriheten.

Länsrätten ska dessutom kunna stoppa allmännyttan från att sälja till en föreningen om det är under marknadspris. Här har nog inte den rödgröna majoriteten riktigt förstått hur det fungerar i verkligheten. Idag säljs inga hyresfastigheter under marknadspris, snarare tvärtom. Skulle i så fall vara att själva bostadsrätterna inte får säljas under marknadspris, vilket tyder på bristande verklighetsuppfattning.

Men det finns bra förslag och två av dessa handlar om dels sänkt fastighetsskatt för bostadsrätter och dels om avskaffandet av flyttskatten, det vill säga uppskovsräntan. Dessutom ska rot-avdraget utökas. Sen är den klassiska frågan om hur detta ska finansieras men det överlåter jag med varm hand våra politiker att träta om.
 
web traffic statistics