21 december 2009

Efterlyser bostadsrättsförening

Sedan fem år kan telebolagen åberopa den så kallade ledningsrätten för att sätta upp mobiltelefonins basstationer. Många fastighetsägare/bostadsrättsföreningar upplåter plats till mobiltelefoni, både utrymmen i huset och på tak eller fasad. För detta kommer man överens om att telebolaget betalar hyra.

Nu har vi fått uppgifter på att telebolagen, efter att avtalet löpt ut, inte vill komma överens med bostadsrättsföreningen om en ny avtalsperiod. Istället skriver de till Lantmäteriet om att få ha kvar antennen och åberopar ledningsrätten. Den innebär att om det finns ett allmänt intresse kan ledningsrätten ge plats åt sådan infrastruktur. Nackdelen, eller fördelen för telebolaget, är att bostadsrättsföreningen får betydligt lägre ersättning. Vi har även fått indikationer på att telebolagen bryter löpande avtal för att ta hjälp av ledningsrätten.

Vi vill komma i kontakt med föreningar som råkat ut för detta. Kontakta oss enklast per mail: mobilhyra@sbc.se

17 december 2009

Årets sista nummer av SBC Direkt


I dagarna skickar vi ut årets sista nummer av styrelsetidningen SBC Direkt. Den roligaste artikeln att skriva var den om bostadsanpassningsbidraget eftersom det var så mycket nytt att lära, samtidigt som den borde vara matnyttig för våra medlemsföreningar.

Samtidigt håller vi på att skriva till nästa nummer. Jag klurar just på vad det ska innehålla men håller på att kolla upp en grej kring mobilmaster som kan bli riktigt intressant.

Här är innehållet i SBC Direkt nr 12:

Beskattning av evakueringsersättning
Ibland erbjuder bostadsrättsföreningar sina bostadshyresgäster att lämna tillbaka hyresrätten mot viss ersättning. Men är den så kallade evakueringsersättningen skattefri eller inte? En avgörande dom har kommit från Regeringsrätten. I och med att det är Regeringsrätten som dömt blir det även praxis och den linje som gäller i framtiden.

Vad står det i stadgarna?
Många som kontaktar SBCs styrelserådgivning känner säkert igen motfrågan ”Vad står det i era stadgar”. Stadgarna är en fortsättning på bostadsrättslagen och svaret på vad som gäller i föreningen framgår där.

Så fungerar bostadsanpassningsbidraget
En person med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Så säger lagen och av den anledningen finns bostadsanpassningsbidrag att söka. Vad behöverBostadsrättsföreningen tänka på i samband med installationer och när den boende flyttar? SBC Direkt har svaren.

Missnöje med Energideklarationen
Bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare är enligt lag skyldiga att energideklarera fastigheter. En undersökning visar att många föreningar är missnöjda med det faktiska resultatet.

Inga krav på korgdörrar i hissen
SBC får regelbundet in rapporter från bostadsrättsföreningar som fått propåer från hissföretag. De menar att föreningen enligt lag måste installera korgdörrar om det saknas sådana. Men några nya regler har inte tillkommit.

07 december 2009

Politik och verklighet

Fastighetsprofessorn Stellan Lundström är intervjuad i Svenska dagbladet (med kommentarer) och för fram olika idéer om bomarknaden. Han målar upp en idealbild om hur han vill att det ska se ut, bland annat ta bort reavinstskatten vid försäljning av bostaden samt avskaffa stämpelskatten och ränteavdrag. Därutöver vill han ha ett friare hyressystem och göra det lättare att hyra ut i andra hand där hyresvärden och hyresgästen kommer överens om hyran.

Flera av förslagen är bra men problemet är att stora reformer kräver beslutsamhet. Ta det här med att hyra ut i andra hand. Personen som hyr måste skatta för summan som överskrider fribeloppet. Visserligen höjdes beloppet för något år sedan men faktum kvarstår att hyresvärden måste skatta, alltså försvinner en del av intäkten.

Anta att en bostadsrättshavare får jobb på annan ort och vill hyra ut sin lägenhet, vilket är ett legitimt skäl. Anta att personen har stora lån på lägenheten och vill få täckning för kostnaderna i samband med uthyrningen. Det får han eller hon inte. Hyran bestäms av det så kallade bruksvärdet, alltså den hyra som gäller för hyreslägenheter på orten. Med skatt och för lite hyra riskerar det hela att bli en förlustaffär. Visserligen skulle bostadsrättshavaren och hyresgästen kunna komma överens men när hyresgästen sedan går till hyresnämnden och klagar på den höga hyra skulle personen med stor sannolikhet få tillbaka pengar.

Det här är så självklart tokigt och då borde det vara läge att korrigera det hela. Men den politiska verkligheten är en annan än vår verklighet. Möjligen kan en del partier tänka sig att ta bort beskattningen i samband med andrahandsuthyrning. Att ändra på hyressättningen är helt rimligt men varje politiker vet att överhuvudtaget försöka rucka på systemet är lika med ett politiskt självmord. Så tyvärr Stellan, vi får nog vänta ett bra tag innan saker och ting händer.

04 december 2009

Bostadsrättsnämnden löser problemen

Jag såg häromdagen braskande rubriker om att konflikter i bostadsrättsföreningar ökar. Den här nyheten återkommer med viss regelbundenhet. Nu råkar jag vara en aningen skeptisk till rapporter om ökningar, minskningar, mer av det ena och mindre av något annat. Jag har ingen aning om det är någon ökning, men klart är att antalet bostadsrätter ökar i Sverige.

Vi på SBC gör allt vi kan för att hjälpa bostadsrättföreningarna via våra publikationer, styrelserådgivning och kurser. Här handlar det om att styrelserna får så mycket kunskap som möjligt för att att göra ett så bra arbete de bara förmår. Men ibland kommer inte styrelsen och en bostadsrättshavare överens. Visserligen går det då att anlita jurist men det kan snabbt bli dyrt. Ett alternativ är då att vända sig till Bostadsrättsnämnden och be om ett utlåtande. Antingen kan styrelsen eller bostadsrättshavaren anmäla ett ärende och sedan får motparten ge sin version. Hela förfarandet är skriftligt. Slutligen sammanträder nämnden och ger ett utlåtande. Nämnden består i nuläget bland annat av en före detta Justitieombudsman och en före detta chefsjurist från HSB. SBC hjälper nämnden administrativt men de är i övrigt oberoende från oss. En riktigt stor fördel med Bostadsrättsnämnden är att det inte alls hamnar i samma prisklass som det skulle kunna göra att anlita en jurist. En bostadsrättshavare som vänder sig till nämnden betalar 800 kronor och skulle bostadsrättsföreningen vända sig dit kostar det 3 000 kronor.

I dagarna kommer det elfte numret av SBC Direkt (pdf). I tidningen har vi bland annat ett autentiskt fall från Bostadsrättnämnden där du som läsare får möjlighet att fundera över hur nämnden dömer.
 
web traffic statistics