07 december 2009

Politik och verklighet

Fastighetsprofessorn Stellan Lundström är intervjuad i Svenska dagbladet (med kommentarer) och för fram olika idéer om bomarknaden. Han målar upp en idealbild om hur han vill att det ska se ut, bland annat ta bort reavinstskatten vid försäljning av bostaden samt avskaffa stämpelskatten och ränteavdrag. Därutöver vill han ha ett friare hyressystem och göra det lättare att hyra ut i andra hand där hyresvärden och hyresgästen kommer överens om hyran.

Flera av förslagen är bra men problemet är att stora reformer kräver beslutsamhet. Ta det här med att hyra ut i andra hand. Personen som hyr måste skatta för summan som överskrider fribeloppet. Visserligen höjdes beloppet för något år sedan men faktum kvarstår att hyresvärden måste skatta, alltså försvinner en del av intäkten.

Anta att en bostadsrättshavare får jobb på annan ort och vill hyra ut sin lägenhet, vilket är ett legitimt skäl. Anta att personen har stora lån på lägenheten och vill få täckning för kostnaderna i samband med uthyrningen. Det får han eller hon inte. Hyran bestäms av det så kallade bruksvärdet, alltså den hyra som gäller för hyreslägenheter på orten. Med skatt och för lite hyra riskerar det hela att bli en förlustaffär. Visserligen skulle bostadsrättshavaren och hyresgästen kunna komma överens men när hyresgästen sedan går till hyresnämnden och klagar på den höga hyra skulle personen med stor sannolikhet få tillbaka pengar.

Det här är så självklart tokigt och då borde det vara läge att korrigera det hela. Men den politiska verkligheten är en annan än vår verklighet. Möjligen kan en del partier tänka sig att ta bort beskattningen i samband med andrahandsuthyrning. Att ändra på hyressättningen är helt rimligt men varje politiker vet att överhuvudtaget försöka rucka på systemet är lika med ett politiskt självmord. Så tyvärr Stellan, vi får nog vänta ett bra tag innan saker och ting händer.
 
web traffic statistics