17 december 2009

Årets sista nummer av SBC Direkt


I dagarna skickar vi ut årets sista nummer av styrelsetidningen SBC Direkt. Den roligaste artikeln att skriva var den om bostadsanpassningsbidraget eftersom det var så mycket nytt att lära, samtidigt som den borde vara matnyttig för våra medlemsföreningar.

Samtidigt håller vi på att skriva till nästa nummer. Jag klurar just på vad det ska innehålla men håller på att kolla upp en grej kring mobilmaster som kan bli riktigt intressant.

Här är innehållet i SBC Direkt nr 12:

Beskattning av evakueringsersättning
Ibland erbjuder bostadsrättsföreningar sina bostadshyresgäster att lämna tillbaka hyresrätten mot viss ersättning. Men är den så kallade evakueringsersättningen skattefri eller inte? En avgörande dom har kommit från Regeringsrätten. I och med att det är Regeringsrätten som dömt blir det även praxis och den linje som gäller i framtiden.

Vad står det i stadgarna?
Många som kontaktar SBCs styrelserådgivning känner säkert igen motfrågan ”Vad står det i era stadgar”. Stadgarna är en fortsättning på bostadsrättslagen och svaret på vad som gäller i föreningen framgår där.

Så fungerar bostadsanpassningsbidraget
En person med funktionshinder ska ha möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Så säger lagen och av den anledningen finns bostadsanpassningsbidrag att söka. Vad behöverBostadsrättsföreningen tänka på i samband med installationer och när den boende flyttar? SBC Direkt har svaren.

Missnöje med Energideklarationen
Bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare är enligt lag skyldiga att energideklarera fastigheter. En undersökning visar att många föreningar är missnöjda med det faktiska resultatet.

Inga krav på korgdörrar i hissen
SBC får regelbundet in rapporter från bostadsrättsföreningar som fått propåer från hissföretag. De menar att föreningen enligt lag måste installera korgdörrar om det saknas sådana. Men några nya regler har inte tillkommit.
 
web traffic statistics