04 december 2009

Bostadsrättsnämnden löser problemen

Jag såg häromdagen braskande rubriker om att konflikter i bostadsrättsföreningar ökar. Den här nyheten återkommer med viss regelbundenhet. Nu råkar jag vara en aningen skeptisk till rapporter om ökningar, minskningar, mer av det ena och mindre av något annat. Jag har ingen aning om det är någon ökning, men klart är att antalet bostadsrätter ökar i Sverige.

Vi på SBC gör allt vi kan för att hjälpa bostadsrättföreningarna via våra publikationer, styrelserådgivning och kurser. Här handlar det om att styrelserna får så mycket kunskap som möjligt för att att göra ett så bra arbete de bara förmår. Men ibland kommer inte styrelsen och en bostadsrättshavare överens. Visserligen går det då att anlita jurist men det kan snabbt bli dyrt. Ett alternativ är då att vända sig till Bostadsrättsnämnden och be om ett utlåtande. Antingen kan styrelsen eller bostadsrättshavaren anmäla ett ärende och sedan får motparten ge sin version. Hela förfarandet är skriftligt. Slutligen sammanträder nämnden och ger ett utlåtande. Nämnden består i nuläget bland annat av en före detta Justitieombudsman och en före detta chefsjurist från HSB. SBC hjälper nämnden administrativt men de är i övrigt oberoende från oss. En riktigt stor fördel med Bostadsrättsnämnden är att det inte alls hamnar i samma prisklass som det skulle kunna göra att anlita en jurist. En bostadsrättshavare som vänder sig till nämnden betalar 800 kronor och skulle bostadsrättsföreningen vända sig dit kostar det 3 000 kronor.

I dagarna kommer det elfte numret av SBC Direkt (pdf). I tidningen har vi bland annat ett autentiskt fall från Bostadsrättnämnden där du som läsare får möjlighet att fundera över hur nämnden dömer.
 
web traffic statistics