18 juni 2010

Därför säger SBC nej till Finansinspektionens bolånetak

Finansinspektionen har föreslagit en begränsning av belåningsgraden till 85 procent i samband med bostadsköp. Bostadsrättsorganisationen SBC avvisar i sitt remissvar förslaget och vi menar att bankerna redan idag i sina kreditbedömningar tar hänsyn till låntagarens ekonomi i förhållande till räntekostnader. Läs mer om remissvaren på E24.

Samtidigt välkomnar vi att Finansinspektionen nu har marknadsvärdet, och inte som tidigare köpeskillingen, som utgångspunkt. Om det hade varit med köpeskillingen som utgångspunkt, skulle det bli ett hårt slag mot bostadsrättsombildningar.

En reglering av belåningsgraden drabbar förstagångsköparna på bostadsmarknaden. Priset för ungas första bostad är betydligt lägre än när de kommit längre i sin bostadskarriär och det är först när man ägt sin bostad under längre tid som det går att tillskapa sig ett kapital genom amorteringar och värdestegringar. Något som den unge kan använda för att komma vidare i bostadskarriären. Finansinspektionens förslag försvårar helt enkelt inträdet på marknaden.

SBC har deltagit i Finansinspektionens referensgrupp som skapades för att diskutera de nya reglerna. Då framförde SBC också kritik mot att det var köpeskillingen som skulle ligga till grund för bolånetaket, och inte marknadsvärdet.

Vi tycker det är bra att Finansinspektionen har lyssnat på oss och ändrat de allmänna riktlinjerna till att handla om marknadsvärdet. Hade man inte gjort det skulle det omöjliggöra bostadsrättsombildningar, i och med att många av hyresgästerna som köper sin lägenhet inte har möjlighet att lägga in en kontantinsats.
 
web traffic statistics