03 maj 2010

Subventioner och regleringar i de rödgrönas budgetförslag

Det hettar till i valrörelsen nu när de rödgröna partierna lägger sitt gemensamma budgetförslag. Självklart kommer vi under valrörelsen att skriva om partiernas syn på boendet och bostadsrätten, och det finns anledning att risa och rosa samtliga.

De rödgrönas förslag innehåller inte många nyheter jämfört med vad vi visste sedan tidigare. De lade redan förra sommaren fram förslag om ändringar kring fastighetsskatten (pdf): sänkt fastighetsskatt för flerfamiljshus, vilket är bra men inte betyder speciellt mycket pengar för bostadsrättshavaren. Dessutom vill man avskaffa den så kallade flyttskatten, alltså räntebeläggning av uppskov vid försäljning men samtidigt höja reavinstskatten med en procent.

Till detta kommer ett rot-avdrag för ombyggnad av flerfamiljshus, i synnerhet om det sker i energibesparande syfte. En stor skillnad mellan de rödgröna och alliansen är att de rödgröna tror på byggsubventioner och i förslaget vill man subventionera byggande av hyresrätter och senast 2016 producera 40 000 hyresrätter. Hur detta ska gå till tänker man återkomma till i senare förslag. Vår erfarenhet är att subventioner, vare sig det gäller nybygge eller renovering, inte ger billigare bostäder utan hamnar i någon annans ficka genom höjda byggpriser. Detta inser även organisationen Jagvillhabostad.nu vars största privata finansiär är Hyresgästföreningen. De skriver att "subventioner ofta inte är någon långsiktig lösning, och kan göra att (bygg)branschen inte behöver ta itu med de effektiviseringar som är absolut nödvändiga".

De rödgröna har tidigare även utlovat en skatteutredning om att man ska uppnå någon slags rättvisa eller neutralitet mellan olika upplåtelseformer. Man tror att skatterna mellan olika boendeformer är orättvisa trots att detta är som att jämföra äpplen med päron. Jämförelsen sker mellan en reglerad marknad och en öppen marknad. Vår vd Göran Olsson har tidigare bloggat om detta här.
 
web traffic statistics