11 maj 2010

Bra med skattegynnat bosparande

En möjligen oväntad allians, men idag går HSB och bostadsminister Mats Odell ut i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De driver linjen att vi behöver ett skattegynnat bosparande för att underlätta unga att komma in på bostadsmarknaden, ett förslag som också SBC har drivit under ett antal år! Odell och HSB ger oss exemplet Norge där 55 procent i gruppen 18-35 år bosparar och får på så sätt 20 procents avdrag årligen. Genom ett sparande får fler yngre möjlighet att gå in med en kontantinsats när det väl är dags för att köpa sin bostad.

Ägande är populärast
Vi vet sedan tidigare att om människor helst av allt vill äga sitt boende, om de nu får möjligheten att välja själva. Den slutsatsen kan vi dra efter undersökningar men också att bostadsrätten har blivit mycket vanligare under senare år jämfört med hyresrätten.

Onödigt med införande av bolånetak
Jag blir dock kritisk när Odell och HSB hänvisar till att det i framtiden kan komma ett "bolånetak", något som Finansinspektionen har föreslagit. Odell verkar välkomna initiativet och ser inga problem med det. Visst kan det finnas något lovvärt i att försöka skydda konsekvensert men problemet är inte belåningsgraden utan handlar om att bedöma individens betalningsförmåga. Bankerna är redan idag duktiga på detta och ställer krav på amorteringar.
 
web traffic statistics