15 februari 2010

De rödgröna prioriterar hyresrätter men folket vill äga sin bostad

Åter igen har en gammal sanning bekräftats. Den här gången är det SEB som låtit Demoskop göra en undersökning om hur folk helst vill bo. Resultatet är inte på något sätt förvånande. Endast 15 % av de tillfrågade vill bo i hyresrätt.

När man läser oppositionens nyligen offentliggjorda bostadspolitiska program kan man snabbt konstatera att den består av ett hopkok av kompromisser. Målet verkar bestå av en ambition att tillmötesgå de tre partier som gör anspråk på regeringsmakten.

Förutom att programmet består en mängd bitar av olika karaktär innehållet det knappt något nytänkande. Istället känner man igen det mesta. Allt verkar vara av den karaktär som genom åren har lett till den osunda bostadsmarknad som vi nu lever med. Mer regleringar och mer hyresrätter är receptet menar man. I det ena andetaget säger man sig vilja förorda mångfald och i det andra vill man helst bara se hyresrätter. Inkonsekvent och föga genomtänkt. Bevisligen är hyresrätten en upplåtelseform som få vill ha men kanske tvingats till i brist på annat.

Socialdemokraterna har alltid verkat för att koncentrera ägandet i form av hyresfastigheter till stora fastighetsbolag. Varför inte se till att öka inflytandet istället? Det absolut bästa sättet är att verka för egna ägda bostäder. Det borde ligga i både socialdemokraternas och miljöpartiets själ att sprida ägandet för att man ska få mer att säga till om. I alla andra sammanhang så vill man ju att den lilla människan skall ha större inflytande. Varför inte inom boendet?

Att äga sin bostad är enligt mig självklart. Bostaden utgör vårt tredje skinn vid sidan av huden och de kläder man går omkring. Låt oss dessutom inte glömma bort att nyproducerade hyresrätter är den absolut dyraste boendeformen.

Lyssna på folkviljan! Bygg fler villor och bostadsrätter och färre hyresrätter.

02 februari 2010

De rödgröna tar strid mot bostadsrätten

Vi kommenterar de rödgrönas förslag även via ett pressmeddelande:

På tisdagen offentliggjorde de rödgröna partierna en ny bostadspolitisk uppgörelse.

- Jag är förbluffad över hur de tre partierna oförblommerat ställer sig bakom förslag som enbart har till syfte att försämra för bostadsrätten som boendeform. Tydligast syns detta i avsnittet om ombildning till bostadsrätt. Som det är idag krävs att 2/3 av de boende röstar för ombildning men de rödgröna vill att det istället ska bli 3/4-majoritet. Här spelar det tydligen ingen roll vad de boende tycker, lagregler ska till som i praktiken kommer göra det näst intill omöjligt att köpa huset där man bor, säger bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson.

- Förslagen gynnar fastighetsspekulanter och "klippare" - de som själva vill satsa både engagemang och pengar i sitt boende - är förlorarna i de rödgrönas förslag.

Överenskommelsen synes ha tillkommit genom att de tre partierna har grävt fram sina gamla bostadspolitiska motioner från 90- och 00-talet och snabbt klippt ihop dem till ett dokument - därför hänger inte förslagen riktigt ihop eller är i många fall otydligt formulerade. Ett exempel på detta är ROT-avdragen; bostadsrättsföreningar och hyreshus ska få göra "nya" skatteavdrag med 50 000 kr per lägenhet - men idag betalar ingen mer än drygt 1 250 kr per år i skatt. Hur hänger detta ihop? Nya bidrag ska fram för att uppmuntra totalrenoveringar av flerfamiljshus, samtidigt ska de boende i hyresrätter ges ett avgörande inflytande, och vanligen brukar totalsaneringar nämnas som exempel på dålig resurshushållning. När det gäller ombildningsfrågor innebär förslagen kraftiga inskränkningar i föreningsfriheten - att staten skulle kunna, eller ens vilja ställa krav på vilka beslut, en enskild förening fattar hör inte hemma i en demokrati.

- Vi inser att ett dokument av denna karaktär kanske inte ska tolkas som ett slutgiltigt program. Men de rödgröna partierna har mycket kvar att förklara om man inte ska tolka detta som att det egentliga syftet med överenskommelsen är att det är hyresrätterna som ska gynnas på bekostnad av dem som bor i bostadsrätt, kommenterar Göran Olsson.

För ytterligare information kontakta:Vd Göran Olsson tel 08-501 15 003, mobil 0739-88 72 90
Informationschef Mats Lindbäck, tel 08-501 15 009, mobil 0730-74 50 59

Rödgröna vill stoppa ombildningar

En snabbkommentar: den rödgröna oppositionen har idag presenterat sin bostadspolitik som de vill genomföra om de vinner valet. Man har fokus på hyresrätter vilket tydligen är rätt ideologiskt sett. Jag ägnar mig att leta efter vad man säger om bostadsrätt och finner att man ogillar ombildningar som skett under senare år och som påstås ha minskat mångfalden i boendet, trots att hyresrätten fortfarande är den dominerande boendeformen i flerfamiljshus.

Sen kommer det riktigt intressanta. De tycker så illa om ombildningar att man vill stoppa de många av dessa. Men inte genom en stopplag som fanns under förra mandatperioden där allmännyttan förbjöds att bli bostadsrätter. Nu ska det istället krävas en 3/4-majoritet av de boende för att få genomföra ombildningen. Idag behövs det 2/3-majoritet för att ombilda, även den en produkt av förra regeringen för att stoppa de boende från att välja hur de vill bo. Betänk också att detta gäller privatägda fastighetsägare, så den fastighetsägare som verkligen vill sälja till de boende kommer att få problem. Dessutom ska antalet omröstningar begränsas och det är en ren begränsning i föreningsfriheten.

Länsrätten ska dessutom kunna stoppa allmännyttan från att sälja till en föreningen om det är under marknadspris. Här har nog inte den rödgröna majoriteten riktigt förstått hur det fungerar i verkligheten. Idag säljs inga hyresfastigheter under marknadspris, snarare tvärtom. Skulle i så fall vara att själva bostadsrätterna inte får säljas under marknadspris, vilket tyder på bristande verklighetsuppfattning.

Men det finns bra förslag och två av dessa handlar om dels sänkt fastighetsskatt för bostadsrätter och dels om avskaffandet av flyttskatten, det vill säga uppskovsräntan. Dessutom ska rot-avdraget utökas. Sen är den klassiska frågan om hur detta ska finansieras men det överlåter jag med varm hand våra politiker att träta om.

01 februari 2010

Tvångsförsäljningar och vräkningar

I dagens pappersversion av Dagens Nyheter slår de stort upp en nyhet om att allt fler hem säljs på exekutiv auktion. En nyhet som brukar dyka upp med jämna mellanrum. Antalet tvångsförsäljningar av fastigheter och bostadsrätter har ökat jämfört med 2008. Kronofogden menar att ökningen dels beror på eftersläpning av ärenden men att det inte räcker som förklaring. Lågkonjunktur och högre arbetslöshet kan spela in. Kronofogden säger också att tvångsförsäljningar på begäran av bostadsrättsföreningar har "ökat kraftigt" (inga siffror) och tror att det beror på att föreningarna har sämre ekonomi. Vår vd Göran Olsson säger i artikeln att det sannolikt inte beror på sämre föreningsekonomi. Även om det skett 374 tvångsförsäljningar av bostadsrätter är det lite jämfört med vräkningar i hyresrätter. De senaste siffrorna är från 2008 då cirka 3000 blev vräkta och jag undrar vad de landar på 2009.

Faktum är att bostadsrättsföreningar har betydligt bättre ekonomi idag än vad man till exempel hade på 80- och 90-talet, då till och med bostadsrättsföreningar gick i konkurs. Idag är byggsubventioner borta och föreningarna är lägre belånade.

Och oavsett vad som är mycket eller litet så är varje förlorad bostad sannolikt en tragedi för den som bott där.
 
web traffic statistics