28 januari 2010

Förutsägbara reaktioner på Mats Odells förslag

Finansmarknadsminister och tillika bostadsminister Mats Odell går idag ut i Svenska Dagbladet och lanserar två reformer avseende bostadspolitiken.

Den första handlar om att ta bort beskattningen vid andrahandsuthyrning. Idag måste den person som hyr ut i andra hand också skatta för en del av inkomsten. Tanken med ett borttagande är att fler ska vilja hyra ut i andrahand när det blir lite mer förmånligt. Odell hänvisar till reformen i Norge som gett ett tillskott av bostäder. Regeringen har tidigare under mandatperioden redan höjt fribeloppet för detta men man ville av någon anledning inte ta bort gränsen. SBC har hela tiden förespråkat skattefriheten och hoppas den här gången på ett genomförande istället för ett fint löfte. Det återstår ett problem nämligen att den som hyr ut många gånger inte får täckning för sina kostnader. Bruksvärdessystemet är inte konstruerat med bostadsrätten i åtanke. Den som äger sin lägenhet och hyr ut riskerar att inte få kostnadstäckning, ett väldigt märkligt system.

Andra förslaget är att unga människor ska kunna bospara skattefritt upp till 150 000 kronor för att sedan använda dessa i samband med bostadsköp. Hurra säger vi, detta är ett krav som vi drivit.

Om man följer bostadsdebatten så vet jag ofta vad andra tycker om olika förslag. Som ett brev på posten är det alltid några som tycker väldigt illa om andrahandsuthyrning och som pekar på ett antal upplevda brister. Som om att detta skulle vara det enda förekommande förslaget en reformerad bostadspolitik, som om andrahandsuthyrning skulle vara en av de stora onda ting vi som människor får uppleva. Själv tror jag att förslagen är ett steg i rätt riktning.

Uppdatering 100129: Svenskan har idag kommentarer till Mats Odells förslag. Göran Olsson välkomnar förslaget medan andra i vanlig ordning ropar om hyrestanter.
 
web traffic statistics