24 november 2009

Det finns en Fjärrvärmenämnd

Rapport har under ett par dagar rapporterat om skenande fjärrvärmepriser och problemet beror på att vi har ett fjärrvärmemonopol. Oljeuppvärmda fastigheter är inget som bostadsrättsföreningar vill ha och man letar efter alternativ. Fjärrvärme är billigt att koppla in, till exempel jämfört med bergvärme som har mycket högre initiala kostnader.

Priset på fjärrvämen är nödvändigtvis inte styrt av produktionskostnaderna utan sätts i relation till vad den konkurrerar med. Men fjärrvärmeföretagen har också monopol på sina nät vilket gör att föreningen inte kan välja en annan leverantör. Nu finns det idéer om att öppna upp näten men ingenting är klart.

Vad som däremot är klart är att det sedan 2008 finns en Fjärrvärmenämnd. Den som är missnöjd med fjärrvärmepriset och inte kommer överens med leverantören kan vända sig till Fjärrvärmenämnden för, som det heter, medling. Nämnden kallar då parterna till medling och parterna träffas för att prata. Det handlar inte om att få fram ett domslut, det enda Fjärrvärmenämnden gör är att de upprättar ett protokoll om huruvida parterna kommer överens eller inte. Såvitt jag vet har inte fjärrvärmeföretagen hitintills - inte oväntat - gått med på några prissänkningar.
 
web traffic statistics