11 november 2009

Älskade, hatade tvättstuga

Nordiska museet i Stockholm har en ny utställning om tvättstugan. Och jag gillar att betrakta moderna fenomen, så det blir sannolikt ett besök dit i helgen.

När jag läste om utställningen mindes jag mormor och hennes tvättbestyr. Hon bodde i en villa som bygdes på 1940-talet men någon modern tvättmaskin fanns inte. I källaren fanns ett stort kar som hon fyllde med vatten. Sedan stoppade hon in ved under karet och eldade tills vattnet var lagom varmt. Därefter i med tvätt och tvättmedel för att sedan röra om med en stor spade. Det dröjde till början av 1980-talet innan hon fick en tvättmaskin.

Själv är jag uppvuxen i lägenhet och där var vårt tvättande betydligt modernare. Tvättstugan kan fungera som en mötesplats där vi småpratar med våra grannar. Men det kan också vara en plats för konflikter där någon stjäl tvättiden, inte tar bort luddet ur torktumlaren, eller missar att städa ur tvättmedelsfacken. En annan ”konflikt” är också överdosering av tvättmedel som påverkar naturen. Och konflikterna i tvättstugorna får konsekvenser; bara i Stockholms län gjordes 72 polisanmälningar förra året.

Vem har inte sett arga lappar i tvättstugan. Ibland är de sakliga och korrekta, ibland med humor och så finns de väldigt ilskna lapparna. Alla dessa är en viktig del i utställningen på Nordiska museet, liksom vad tvättstugan betyder för oss idag.
 
web traffic statistics