12 oktober 2010

Rökgranater från nye bostadsministern

Idag kommentarar vi i ett pressmeddelande Stefan Attefall, vår nye bostadsministers uttalande om bostadspolitiken:

I sin första kommentar som bostadsminister fortsätter Stefan Attefall spridningen av missuppfattningar om bostadsmarknaden i Sverige; Det är hyresrätten som ska stärkas och göras mer attraktiv.

- Sanningen är att det innebär att våra sammanlagda boendekostnader kommer att öka helt i onödan. Att hyresrätten inte är särskilt attraktiv i förhållande till det boende man själv äger, bostadsrätter och villor beror i hög grad på att ”verklighetens folk” inte vill betala för den extraservice och dyra finansiering som hyresvärdarna måste ta ut, säger bostadsrättsorganisationen SBCs VD Göran Olsson.

- När bostadsbyggandet ska öka – och det måste det – borde utgångspunkten vara att bygga det som är mest populärt, inte pressa fram konstlade lösningar till högre kostnader.Ett steg i rätt riktning är att han vill fullfölja idén med att göra det möjligt att skapa ägarlägenheter i befintliga hus och gör det aningen mindre dyrt att hyra sin bostad i andra hand.

- Båda metoderna är i sig bra, men någon märkbar effekt kommer de inte att få om man inte samtidigt vågar släppa regleringen av hyrorna på andrahandsmarknaden.

- Bostadsministerns viktigaste budskap, som i sig är en viktig signal till bostadsmarknaden, är att han inte avser komma med några större förslag under mandattiden. Det är välkommet - och borde faktiskt kunna sägas i klartext, även av en nyutnämnde bostadsminister, avslutar Göran Olsson från bostadsrättsföreningarnas organisation SBC.

För ytterligare information kontakta:Vd Göran Olsson tel 0765-20 10 03
Informationschef Mats Lindbäck, tel 0765-20 10 09

 
web traffic statistics