06 april 2010

Fler borde få chansen att ta makten över sitt boende

"Köparna gör miljonklipp på rabatterade bostäder" lyder rubriken i Dagens Nyheter angående ombildningarna av hyresrätt till bostadsrätt i Stockholm. Rubrikerna är lika braskande i Svenska Dagbladet.

Att människor har olika grundinställningar kring ombildning är någonting som jag respekterar. Samtidigt blir jag konfunderad när man beskriver ombildningen med ord såsom "klipp" och framför allt "rabatt". För någon rabatt handlar det inte om! Att sälja en hyresfastighet är ingen affär som per automatik innebär stora förtjänster, vilket beror på att hyresintäkterna är begränsade i och med att vi har en hyresreglering i Sverige. Detta märks i synnerhet om vi jämför detta med kontorsfastigheter där ju hyressättningen är friare.

Men när det handlar om att sälja fastigheten till de boende så ger detta faktiskt ett bättre pris än att sälja den till en annan fastighetsägare. Så om vi ska prata om "miljonklipp" så är den största vinnaren vi skattebetalare.

SvD skriver att det är "Mindre chans att göra bostadsklipp i ytterförorter". (Kanske onödigt av mig att kommentera den typen av rubriker.) Det sägs att 4 000 hyresrätter har ombildats i Stockholms ytterförorter de senaste åren och detta kan vi bara applådera. Här har alltså människor fått möjlighet att ta makten över sitt boende, själva styra över underhållet och få en lägre månadskostnad. Nu menar vi att fler människor i ytterstadsområden borde få ombilda - en fråga vi tänker återkomma till.
 
web traffic statistics