23 april 2010

SBC Direkt om moms på lokaler och att undvika konflikter

Snart är den tryckta versionen av nästa nummer av SBC Direkt på väg ut till våra medlemsföreningar. Ladda ner tidningen här.

SBC Direkt om förslag på moms på lokaler
Inför moms på alla lokaluthyrningar och ideella föreningar. Det föreslår utredningen ”Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m.” att riksdagen ska besluta. Bakgrunden är att Europeiska kommissionen konstaterat att de svenska momsreglerna för allmännyttiga ideella föreningar och registrerade trossamfund strider mot EUs momsdirektiv.

Så undviks konflikter i föreningen
Bristande förståelse för vad bostadsrätt är, höga priser och olika syn på boendet är tre anledningar till varför det kan uppstå konflikter bland grannarna. För styrelsen kan det vara pressande men det finns sätt att göra arbetet lättare. SBCs Kerstin Frykberg Anderssons bästa råd är att styrelsen arbetar förebyggande och att var och en ser till sitt eget beteendemönster vid konflikt och är en aktiv lyssnare.

Tvångsförsäljning som den enda utvägen
En förening kan i extrema fall låta tvångsförsälja en lägenhet, detta sedan bostadsrättsinnehavaren sagts upp och fått flytta från lägenheten. En sådan tvångsförsäljning genomförs av Kronofogdemyndigheten efter ansökan av föreningen. Finansinspektionens förslag slår mot förstagångsköpare Finansinspektionen föreslår nya regler för att begränsa belåningsgraden vid köp av bostad. Om förslaget blir verklighet kommer det att få allvarliga konsekvenser för bostadsköparna. Detta framfördes av SBC vid ett möte med Finansinspektionen.

Frågor och svar
Bland annat om föreningens rätt till tillträde i lägenhet och om vilka handlingar som ska bifogas med kallelse till föreningsstämman.

06 april 2010

Fler borde få chansen att ta makten över sitt boende

"Köparna gör miljonklipp på rabatterade bostäder" lyder rubriken i Dagens Nyheter angående ombildningarna av hyresrätt till bostadsrätt i Stockholm. Rubrikerna är lika braskande i Svenska Dagbladet.

Att människor har olika grundinställningar kring ombildning är någonting som jag respekterar. Samtidigt blir jag konfunderad när man beskriver ombildningen med ord såsom "klipp" och framför allt "rabatt". För någon rabatt handlar det inte om! Att sälja en hyresfastighet är ingen affär som per automatik innebär stora förtjänster, vilket beror på att hyresintäkterna är begränsade i och med att vi har en hyresreglering i Sverige. Detta märks i synnerhet om vi jämför detta med kontorsfastigheter där ju hyressättningen är friare.

Men när det handlar om att sälja fastigheten till de boende så ger detta faktiskt ett bättre pris än att sälja den till en annan fastighetsägare. Så om vi ska prata om "miljonklipp" så är den största vinnaren vi skattebetalare.

SvD skriver att det är "Mindre chans att göra bostadsklipp i ytterförorter". (Kanske onödigt av mig att kommentera den typen av rubriker.) Det sägs att 4 000 hyresrätter har ombildats i Stockholms ytterförorter de senaste åren och detta kan vi bara applådera. Här har alltså människor fått möjlighet att ta makten över sitt boende, själva styra över underhållet och få en lägre månadskostnad. Nu menar vi att fler människor i ytterstadsområden borde få ombilda - en fråga vi tänker återkomma till.
 
web traffic statistics