19 oktober 2009

Observatörer på ombildningsstämmor

Stockholms stad föreslår att observatörer skall finnas på stämmor där hyresgäster hoppas besluta om att köpa sitt hus för ombildning till bostadsrätt. Det kan förefalla vettigt vid en första tanke. Men vad är det man egentligen föreslår. Att utomstående skall vara med och granska vad som händer på stämmor. Där försvann föreningsfriheten.

Vi kan ju omsätta detta till andra omständigheter där människor kommer samman. Fackföreningar, intresseorganisationer jag vet inte vad. Vad det egentligen handlar om är att någon utomstående blandar sig i en förenings interna angelägenheter. Själva orsaken är att ombildningsmotståndare försöker stoppa ombildningarna med alla upptänkliga metoder i stället för att respektera människors självbestämmanderätt. Man påstår att det fuskas. Det är självklart att man skall följa lagreglerna men det är varken hyresgästföreningens eller andra motståndares uppgifter att vara poliser. Vi har faktiskt myndigheter som kontrollerar att allt gått rätt till. Inskrivningsmyndigheten kontrollerar alla dokument och intyg. Menar man att det inte gått rätt till kan man utnyttja sin rätt att överklaga beslutet om lagfart.

Det måste vara någon ordning. Att skapa oro och göra människor osäkra är ingen framkomlig väg mot ett eget ägande av sin bostad. Låt istället ombildningarna skötas på lugnt och värdigt sätt. Ge hyresgästerna ordentlig tid att gå igenom vad det handlar om. Ett första steg att skapa värdighet är att ta bort den konstiga bestämmelsen om 2/3 majoritet bland alla hyresgäster för att köpa huset. Beslut skall enligt normala vanliga föreningsdemokratiska principer fattas bland medlemmar och endast bland medlemmarna. De som inte vill vara med som medlemmar skall inte räknas. Det skall inte heller krävas mer än vanligt enkel majoritet. Man kommer i de flesta fall aldrig att kunna köpa huset om för få är med eftersom det då blir för dyrt. Det blir i praktiken självreglerande. Fördelen med att ta bort majoritetsbestämmelsen är att man slipper en ribba som man måste ta sig över och som all ombildningsverksamhet fokuseras på istället för på det som är allra viktigast, den kommande föreningens framtida liv.

Observatör på köpstämman onödig med andra regler

Så här skriver vi i ett pressmeddelande som precis gått ut:

Stockholms stad har beslutat att införa en oberoende observatör i samband med att en bostadsrättsförening röstar om att ombilda sina hyresrätter. Detta efter att, som Stockholms stad säger, det har varit aktiviteter i samband med köpstämmorna som gjort att bostadsbolagen haft svårt att tolka besluten.

- Vi har sett hur ombildningsmotståndarna agerat på ett sådant sätt att det orsakat stor oro i samband med köpstämman. Istället för att de boende i lugn och ro diskuterar vad de vill, får ombildningen helt fel fokus. I grunden är vår åsikt att någon utomstående inte ska blanda sig i en stämma, men med tanke på hur det har blivit ser vi ändå att det här till nöds är en tillfällig, säger bostadsrättsorganisationens vd Göran Olsson.

- Att Stockholm stad nu inför observatörer är en trist konsekvens av allt bråk. En orsak till problemen är kravet på 67 procents majoritet för ombildning. Vi ser hellre att regeringen ändrar lagen och återinför vanlig majoritet för att ombilda, säger Göran Olsson.

14 oktober 2009

Pressmeddelande om att tillåta utomstående på föreningsstämmor

Inga andra än boende i bostadsrättsföreningen ska få vara ombud vid stämma. SBC avvisar utredningsförslag.

Vid en bostadsrättsförenings stämma kan en boende lämna fullmakt åt annan person i föreningen att rösta. I en utredning (SOU 2009:37) föreslår utredaren att denna regel ska ändras så att boende kan lämna fullmakt till en person utanför föreningen. Syftet med förslaget är att medlemmen ska ha inflytande och detta med hänvisning till vad som gäller i aktiebolag.

- Jämförelsen med aktiebolag är inte rättvis. I en bostadsförening är det den egna bostaden, husets förvaltning och föreningens dagliga verksamhet som är i fokus, inte enbart ekonomin som i ett aktiebolags, säger bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson.

- Att tillåta utomstående att vara ombud vid stämman öppnar för motsättningar och konfrontationer. Istället ska personer som har kunskap om föreningens verksamhet, det vill säga boende i huset, vara de enda som får närvara, säger Göran Olsson.

För ytterligare information kontakta:
Vd Göran Olsson tel 08-501 15 003, mobil 0739-88 72 90
Informationschef Mats Lindbäck, tel 08-501 15 009, mobil 0730-74 50 59

Bostadsrättsorganisationen SBC är Sveriges största intresse- och serviceorganisation för bostadsrätter med cirka 6 000 bostadsrättsföreningar och 16 000 bosparare som medlemmar i hela Sverige. I SBCs medlemsföreningar bor ungefär 200 000 hushåll.

13 oktober 2009

Anders Carlgren hyllar bostadsrätten

Hyresrätten är en garant för gemensam välfärd medan bostadsrätten är kapitalets påfund. Så skulle en del personer säkert beskriva bostadssverige. En annan variant är att se hyresgästerna som utlämnade för en stormrik hyresvärds godtycklighet, medan bostadsrätten är den ultimata formen av boendedemokrati. Var och en får hitta sin egen sanning.

En som gjort det är kårhusockupanten och 68-aktivisten Anders Carlberg. Han har röstat för ombildning i sitt hyreshus. Han säger att "bostadsrätt är en radikal boendeform, bästa vägen till inflytande över sitt eget boende och motverkar segregation i storstädernas ytterområden."

Notera att han inte säger att allting ska bestå när det gäller hyresrätter och bostadsrätter, han säger att det bra med ombildningar i storstädernas ytterområden.

Bättre projekt - en handbok för bostadsrättsföreningar

Vi ger ut ett antal skrifter, ibland står vi för dessa själva och ibland i samarbete med andra. Ett exempel på ett samarbetsprojekt är den nya boken om bygg och underhåll, "Bättre projekt", som vi tagit fram tillsammans med Fastighetsägarna.

Jag fick korrekturläsa boken i somras och blev positivt överraskad kring innehållet. Att driva större projekt kan vara väldigt arbetssamt för styrelserna och inte alltid så lätt att veta hur man ska gå tillväga. Men "Bättre projekt" är väldigt översiktlig så till vida att den genomgående har faktarutor, grafer och illustrationer kring projekektens olika steg. När ska man söka bygglov? Hur tar man in offerter? Hur informerar styrelsen medlemmarna på bästa sätt? Vad är normalt intervall för underhåll? Dessa plus massor av andra frågor får svar.


Nu säljer vi broschyren och medlemsföreningar betalar specialpriset 80 kronor inklusive moms. Läs mer på vår webb.
 
web traffic statistics